9. září 2012

SPIS RATH

Kniha novinářky Sabiny Slonkové s názvem "Spis Rath" by patrně neznamenala nic převratného a novátorského, kdyby... kdyby vyšla dejme tomu za rok. Po ukončení soudního líčení a vynesení rozsudku. Tak, jak tomu u napínavé literatury z českého krimipolitického příšeří bývá. Ohlédnutí, výčet důkazů, uvedení do souvislostí, shrnutí, a nějaká ta dráždivá, nedopovězená záhada mezi řádky, aby mohlo dojít i na druhý díl.

Pulty knižních domů se však pod přepisy odposlechů prohnuly ve chvíli, kdy je případ velmi živý, šetření v plném proudu, titulní hrdina je držen ve vazbě, jeho obhájci loudí podrobnosti, a s úplným "spisem Rath" se nemohli seznámit ani poslanci, rozhodující o jeho vydání policii. A nyní jsou jeho výňatky dány všanc soudcům z lidu, jako zboží.

V tomto ohledu jde o přelomový počin, jenž překupnictví s veřejně nedostupnými informacemi otevírá nové obzory. Investigativec, napájený spolehlivým pramenem, si přivlastňuje výlučné materiály, opentlí je několika dojmy, a výsledek vrhne na trh. Kdoví, kam tato metoda zajde. Časem by se nemusely zpeněžovat jen pokoutně sebrané policejní spisy, ale v konečné fázi třeba i žhavé zprávy tajných služeb. Brožované ve slevě, s ex-libris a v koženém přebalu pak pro pěstěné, kmotrovské prsty. Šuškanda zlých jazyků beztak tvrdí, že tento obchod již dávno kvete, proč jej tedy nedemokratizovat a nestanovit jasná pravidla?

Těžko říci, nakolik bude příběh o úplatném hejtmanovi úspěšný. Šímrák tuzemský si totiž, pokud jde o odposlechy, uvykl na jistou úroveň poskytovaných služeb, v níž je počítán autentický projev. Vždyť... co může nahradit osobní kavárenskou zpověď mladé poslankyně o jejích píchavých dovednostech? Nebo hovor primátora Prahy na téma, "co ještě je třeba cinknout, aby bylo cinknuté úplně vše?". Pouhé písemné přepisy se těmto zážitkům jen tak nevyrovnají.

Ačkoliv se o to Slonková statečně snaží... (soudě ze seriálu ukázek jejího domovského serveru aktualne.cz).  Dialogy například doplňuje přesvědčivým popisem intonace, zabarvení a síly hlasu, motivací, jakož i okamžitého citového rozpoložení odposlouchávaných. Je znát, že se do čteného textu naplno položila, vcítila se do děje, a umí jej zprostředkovat i méně vnímavým, aby si spolu s ní (a zavčasu) utvořili Názor.

Prodejnost knihy zatím nelze předvídat.
Prodejnost autorky byla stanovena na 199Kč (vč.DPH).

6 komentářů:

  1. no, když mohl John slyšet při četbě šustění... K-k.

    OdpovědětVymazat
  2. David Ráth je jediným důkazem, jak současná vláda, policie a soudy tvrdě
    a nekompromisně bojují s korupcí, v duchu hesla " padni, komu padni " O tom,
    co se zveřejní v průběhu vyšetřování, nebo před rozhodnutím soudu, rozhodne zase
    jenom vláda, policie a soudy. Komu se to nelíbí, dopadne jako Ráth. Nebo Lessy,
    když bude mít víc štěstí. To by tak hrálo, myslet si co chceme. Třeba, že je
    Ráth vězeň této vlády.

    OdpovědětVymazat
  3. K-k.: Dodnes mi vrtá hlavou, jaké citoslovce policie do přepisu použila... :).

    rybářka: nevím, jestli je Rath vězněm vlády. Jen mi nejsou po chuti způsoby paní Slonkové. Pro novinářku, která se dostane i "nestandardní cestou" k závažným skutečnostem, aby je zveřejnila, bych měl pochopení. Pokud je ale pokroutí a zobchoduje, s novinářskou etikou to - dle mého - nemá nic společného. ZB.

    OdpovědětVymazat
  4. Kdo může vyhodnotit, co je a co není pokroucené ? Co sleduje novinář, pokud se
    pustí do takového projektu, jakým kniha o Ráthovi je ? Divné spíš přijde, že policie i státní zástupce nešetří, proč dostala novinářka povolení studovat materiál v
    neveřejném a neukončeném vyšetřování případu, zvláště pak, trvá-li vazební důvod
    pro obžalovaného z důvodu možného ovlivňování svědků.
    Slonková se nezdá být ani úplatným, ani novinářskou etiku postrádajícím, žurnalistou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ukázky, které jsem četl, "vyhodnocuji" přinejmenším jako nevěrohodné - píše s v nich totiž o věcech, které nemohou být patrné z pouhého přepisu odposlechu. Přinejmenším jde tedy o domýšlení (když ne pokroucení) děje... Netvrdím, že Slonková je úplatná, slovo "prodejnost" jsem použil, protože způsob zveřejnění mě ujišťuje v tom, že jejím prvotním záměrem není informovat, ale vydělat. Nebo si alespoň "udělat jméno". ZB.

      Vymazat
    2. Vydělat si a zároveň si udělat jméno, bývá většinou prvotním a někdy i jediným záměrem autorů knih. Informovanost občanů pak zajišťují reportáže sdělovacích prostředků. Každá z těchto dvou činností má
      svůj odlišný úkol. Ukázky z připravované knihy, jsou jenom ukázky, které se striktně nedrží faktů. A ani nemusí.

      Vymazat